С дъх на лавандула,а защо не !

7.06.2015

Сладолед с нектарини и дъх на лавандула

Сладолед с нектарини  и дъх на лавандула
Моята лавандулка  и тази година разнесе аромата си из дворчето ми и ме зареди с нови идеи.
Първата рецепта,която ще ви предложа с нейният омагьосващ аромат е сладолед .Тук в тази част на Франция сега  е много горещо и сладоледчето с аромат на лавандула ни изпълва със свежест и ни кара да се наслаждаваме пълноценно на прекрасното лято.
В рецептата двата различни свята- България и Франция ще се преплетат ,за да излезе нещо магично . Дъхът на Прованса ще се преплете със свежестта на българското кисело мляко.Една интересна комбинация,която ще ви накара да се замечтаете и да попътувате . Сега остава само да си набавим продуктите и да си направим това ледено вълшебство.


ПРОДУКТИ

1 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА СУХА ЛАВАНДУЛА
3 НЕКТАРИНИ ОКОЛО 240 ГРАМА ОБЩО
400 МЛ . КИСЕЛО МЛЯКО
3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ МЕД 

машина за правене на  сладолед, ако нямаме може и направо във фризера
моята е от тези ,на който елемента се държи във фризера и после го вадим и слагаме приготвената смес ,затваряме с капак с моторче и бъркалка и следим кога ще стане.
Сладолед с нектарини  и дъх на лавандула














ПРИГОТВЯНЕ

Приготвянето е много лесно и бързо.Измиваме си нектарините и ги нарязваме на дребни парченца. Слагаме ги в блендерчето ни.Към тях добавяме лавандулата и меда.Пасираме всичко до получаване на хомогенна смес.  Тук да ви кажа ако нектарините  не са био да се обелят преди да ги режем. Така всичко е готово .Сега към тази смес си добавяме киселото мляко и разбърваме . Приготвената смес да седи в хладилника поне 3 часа ,а ако искаме веднага да си хапнем сладолед  си слагаме всички продукти от вечерта в хладилника и така като са миксирани веднага ги слагаме в машината за сладолед или ако нямате машина просто пасирате всичко и го слагаме във фризера и през 30 минути разбъркваме и така около 3 часа  във фризера. Аз тук подходих с охладени продукти и охладен елемент на машината.Ако машината ни е с такъв елемент продуктите трябва да са студени.Та сложих готовата магическа смес от мляко и праскови и включих машината за 40 минути. 
След това приказното дегустиране започва . При поднасяне може да сложим и малко лавандула ,но трябва да се внимава,защото когато не е миксирана и я опитаме аромата и е много силен. За хората,който не обичат това просто добавяме клонче ,което лесно отстраняваме.
Сладолед с нектарини  и дъх на лавандула

Сега ви казвам чао и до утре със следващата рецепта с лавандула!
Приятно дегустиране и ако  ви се иска да попътувате до прекрасния Прованс с дъх на лавандулки, праскови ,маслинки ,просто седнете на вашата тераска ,сложете си няколко лавандулки ,разпънете хамака,някоя свещ ,фенер за настроение ,тиха музика и този прекрасен сладолед .Какво ви трябва повече , за да се насладим на този приказен край от Франция!


Няма коментари:

Публикуване на коментар