С дъх на лавандула,а защо не !

9.02.2015

Patisson farci или пълнена тиква с кайма и дъх на розмарин




PATISSON FARCI

След прекрасната  лятна ваканция съм заредена с нови идеи и много истории за споделяне. Днес ще започна с една прекрасна рецепта подходяща за сезона - пълнена тиква  с кайма и дъх на розмарин. Тук обаче да споделя с вас,че ще пълним тази тиква наречена ''Patisson''  на френски или в Европа и казват '' испански артишок ''.Тази интересна тиква има вкус на тиквичка и лек аромат на артишок. С тази прекрасна тиква ме зарадва една позната тук в Южна Франция. За мен бе много интересно да прочета всичко за нея като от къде идва и какъв аромат има . За приготвянето и тя ме посъветва да я сваря и да я направя на салата с чесън и магданоз . Аз обаче си реших да я напълня . Разходих се из дворчето ми и потърсих с каква подправка да я поправя ,но така че да остане и аромата на тиквата. Пред мен се показа розмарина и хоп решено. Да тук ще кажете ,че той е силен ,но ако сложим малко от него допълва страхотно много рецепти, пък и ми се искаше да има аромат на нещо средиземноморско ,нещо заредено със слънце както е нашата тиква заредена с лятната енергия. Така продължих разходката и да мисля какво друго да добавя и името ми подсказа-испански артишок  ,значи домати и чесън символ на Испания. Реших и лук да добавя ,за да е по-вкусна и по-богата нашата тиква. Рецептата е готова само остана да си набавите и вие продуктите и да си приготвите тази вкусотия.
  
ПРОДУКТИ
PATISSON

2 средно големи тикви PATISSON
400 грама телешка кайма
2 супени лъжици доматено пюре или тук ако имаме домати от градината си ги сгъстяваме и добавяме после сгъстени
4 щипки сух розмарин или от мелничката ако имаме
200 грама настърган кашкавал аз сложих  Comte 
1 парче кашкавал за покриване на тиквите,където е махната шапката им
2 скилидки чесън
1 глава стар лук
 две супени лъжици олио 
сол и черен пипер от мелничка

Patisson farci 
ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме си нашите тикви . Слагаме да заври в един по-голям съд,който да побере тиквите , вода и щипка сол. Варим ги около 15-20 минути . През това време си правим плънката. Нарязваме си лука и го слагаме да се задуши с нашето олио или зехтин и малко вода. Това става на не много силен огън,за да не загори . След около минутка си добавяме и нашата кайма . Обръщаме я и нея като разбъркваме за минутка, две  и добавяме доматеното пюре или сгъстените домати ,които да са не повече от четири супени лъжици. Тук оставяме водата добре да се изпари и нашата плънка да стане гъста и хомогенна. Дърпаме от котлона и добавяме чесъна,който го минаваме през пресичка, черния пипер от мелничката,сол . Оставяме настрана и отиваме да изчистим тиквите от техните срединки.  Тук вече включваме фурната на 180 градуса.След това  внимателно отстраняваме капачетата на тиквите . С помощта на една супена лъжица ги издълбаваме внимателно като първо махаме семките . След това като не стигаме до края на зеленчука вадим и неговата месеста част ,която я нарязваме на много фино и добавяме към каймата. Разбъркваме и добавяме настъргания кашкавал . Пак разбъркваме и пълним нашите тикви. Покриваме ги с шапките им и печем 20  минутки като накрая махаме шапките и слагаме парченце кашкавал и връщаме за минутка да се запече. Сервираме  ги още топлички .

Patisson farci 

Тази лесна рецепта ни зарежда с лятно-есенно настроение и ако при сервирането и добавим клонки пресен розмарин ,прясна мента или прясна мащерка дори  ,изберем едно прекрасно вино и приятна компания и хоп  всичко около нас е прекрасно . Човек ,за да е щастлив му трябват  такива семпли неща. 
  С разходка из моята градинка и разходката с колела с моят ученик ви пожелавам усмихнат ден и приятно готвене !
My little surprise

My little surprise

My little surprise
За първи път тази година в градинката си имам сорт домати,които си остават зелени. Имат малко повече месеста част и са по-киселички. Много ми допадна идеята да имам догодина и жълти и черни така като правя салати ще има дъга от цветове в чинията. 

My little surprise
За първи път и тиква от Прованс ,но е още зелена ,трябва да стане оранжева и малко по-голяма.

От това пътче зад къщата ми се вижда цялата долина. От тук започва и разходката ми с колело.
My little surprise

My little surprise

My little surprise


My little surprise

My little surprise

My little surprise

My little surprise

Няма коментари:

Публикуване на коментар